Tilly Riem (71) organiseert activiteiten voor ouderen bij het Servicepunt. Zij en haar man zijn bekenden van velen in de omgeving Escamp. Als vrijwilligers organiseren ze de zwem- en de poëzieclub.

Vrijwilliger Tilly Riem trekt eenzame ouderen graag van de bank en uit het huis

Geven 26 nov 2019

Tilly: ,,Hoor je die sirene? Dat is een van onze buurmannen. Zo laat hij iedere dag aan zijn vrouw weten dat hij bijna thuis is.”

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik ben geboren en getogen in Den Haag en heb als hobby heel lang geschilderd. Ik gaf uiteindelijk ook zelf workshops en we wisselden nog weleens noodgedwongen van locatie. Uiteindelijk kwamen we bij Wijkcentrum Escampade terecht. Daar leerde ik ouderenconsulent Jolanda Smolders kennen. Ik mocht er gratis schilderles geven en zo ontstond al snel een samenwerking.

Toch zijn de activiteiten voor ouderen meer een middel dan een doel. Uiteindelijk willen we mensen van de bank afkrijgen.

Wat is de meest bijzondere activiteit die je ooit organiseerde?

We doen genoeg leuke dingen. Van een dagje uit tot het maken van biedermeiers. Van samen eten tot zelf likeur maken. Voor dit laatste hebben we overigens wel 34 suikerklontjes gebruikt. Het is heel fijn om al die blije gezichten te zien. Daar doen we het voor. Toch is een zijn de activiteiten voor ouderen meer een middel dan een doel. Uiteindelijk willen we mensen van de bank afkrijgen. Ik zeg we, want mijn man organiseert van alles mee. Hij werkte in de bouw en zei altijd: ‘Als ik met pensioen ben, doe ik helemaal niets meer’. Inmiddels is hij met pensioen, maar hij is juist erg betrokken. Geweldig vindt hij het.

Zo kwam een oude buurman van bijna 90 vorige week nog binnenwandelen met z’n nieuwe vlam.

Is dat jullie doel, mensen van de bank afkrijgen?

Zeker. Ik trek ouderen graag van de bank en uit het huis. Uiteindelijk gaat niet om de biedermeiers, maar om ze in contact te brengen met het Servicepunt. Het maakt niet uit wat ze doen, als ze maar het huis uit gaan en bij ons binnenkomen. Het is een manier om mensen te verbinden. Zo kwam een oude buurman van bijna 90 vorige week nog binnenwandelen met z’n nieuwe vlam die hij bij Wijkcentrum Escampade ontmoette. Dat was zo leuk om te zien!

Waar moet je als vrijwilliger volgens jullie aan voldoen?

Gister deden we een dagje Blijdorp. Eenmaal aangekomen ontdekten we dat we een rolstoel tekort kwamen. Drie van ons konden niet naar binnen. Op zo’n moment probeerden we het direct op te lossen. Desnoods door terug te rijden. Die passie moet je denk ik wel hebben. Ook is het handig om energiek te zijn. En je moet je aan je woord houden. Je kunt niet zomaar wat afspreken, ze rekenen op je.

We zien ons over een aantal jaren ook wel voor een ander doel naar een Servicepunt gaan

Waarom is Servicepunt XL zo relevant?

We zijn nog niet zo oud, maar we zien ons over een aantal jaren ook wel voor een ander doel naar een servicepunt gaan. Servicepunt XL biedt zoveel extra’s. Zo is er zelfs een workshop positief denken en een voor vriendschap sluiten. Laatst kwam er ook een apotheker uitleg geven over de nieuwe medicijnverpakkingen die tegenwoordig worden gebruikt. We hopen niet dat het ooit wordt wegbezuinigd. Dat is wel het laatste waar we op zitten te wachten. Daar zijn de Servicepunten echt te belangrijk voor.

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wil je graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag 9:00-17:00
Vrijdag 9:00-13:00

lees voor
Mail

Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kun je zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar.