lees voor

Ik voel mij alleen

Heb je weinig tot geen contact met anderen? Ben je eenzaam na een scheiding? Of heb je wel sociale contacten maar zijn deze niet heel betekenisvol? Neem contact op met Servicepunt XL als je op zoek bent naar verandering. Wij kijken graag samen met jou hoe eenzaamheid aanpakken voor jou het beste werkt.

Verschil tussen alleen en eenzaam

Alleen zijn hoeft niet slecht te zijn. Iedereen heeft weleens behoefte aan een moment voor zichzelf. Een moment waarop je jouw gedachtes op een rijtje kunt zetten. Dit is vaak een bewuste keus. Zodra alleen zijn minder bewust en vaker voorkomt, kan het overslaan in een gevoel van eenzaamheid. Je kunt je ook eenzaam voelen op het moment dat je niet alleen bent. Het gaat dan om het gemis van betekenisvolle sociale contacten. Je mist een hechte emotionele band met andere mensen.

Hoe eenzaamheid aanpakken?

Dat kan op verschillende manieren. Vaak gaan veranderingen niet ineens, maar met kleine stapjes. Een eerste stap zou kunnen zijn een bezoek te brengen aan het Servicepunt XL bij jou in de buurt. Vraag hier naar een cliƫntondersteuner. Hij of zij kan met jou de verschillende manieren om contacten op te doen op een rij zetten. Zelfs de contacten die verloren zijn geraakt, maar die je graag zou herstellen.

Activiteiten tegen eenzaamheid

Je kunt ook op zoek gaan naar sociale activiteiten. Vanuit de wijkcentra worden er regelmatig uitstapjes georganiseerd, denk bijvoorbeeld aan een museumbezoek. Lees hier meer. Een andere manier om eenzame gevoelens terug te dringen is door te zoeken naar vrijwilligerswerk. Op elk Servicepunt hebben wij een Vrijwilligerspunt. Onze medewerkers kunnen jou daar helpen om het juiste vrijwilligerswerk te vinden. We houden altijd rekening met jouw persoonlijke voorkeuren, kennis, ervaring en talent. Klik hier voor de mogelijkheden.

Eenzaamheid bespreekbaar maken

Vind je het gevoel van alleen zijn een lastig onderwerp om te bespreken? Of vind je de stap naar het wijkcentrum te groot om ineens te maken? Je kunt ook chatten of telefonisch spreken met een cliƫntondersteuner. De cliƫntondersteuner kan ook naar jou toekomen. Belangrijk is dat je in de gelegenheid bent om je in vertrouwen te kunnen uitspreken over je gevoelens.

Ook de gemeente Den Haag ondersteunt mensen die zich eenzaam voelen. Kijk onderaan de pagina via Hulpbronnen op de website van Eerste Hulp bij Eenzaamheid.

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wil je graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag 9:00-17:00
Vrijdag 9:00-13:00

lees voor
Mail

Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kun je zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar.