lees voor

Ik heb problemen op school

Problemen op school, wat nu?

Het is niet fijn om problemen te hebben op school. Ze kunnen je plezier en je leerprestaties beïnvloeden. Soms heb je te maken met pesten of met regels waar jij je niet in kunt vinden, of is het huiswerk echt teveel. Bij wie kun je dan terecht?

Problemen met school

Iedere school heeft een schoolreglement met alle regels die op school voor leerlingen en docenten gelden. Hierin staat ook hoe je om kunt gaan met klachten en problemen. Natuurlijk kun je er ook met je ouders over praten. Of op school met een docent, mentor, vertrouwenspersoon of schoolmaatschappelijk werker. Zij kunnen je helpen bij problemen op school en thuis en weten de weg als je beter met iemand anders kunt praten.

Problemen met stage

Op je stageplek wil je wat leren en je prettig voelen. Daarom krijg je begeleiding, meestal vanuit school (supervisie en stagebegeleiding) en vanuit het stagebedrijf (werkbegeleiding). Loopt het niet lekker op je stage? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je stagebegeleider. Samen gaan jullie dan op zoek naar een oplossing.

Oneens met beslissing school

Vind je dat de school een onjuiste beslissing heeft genomen? Bijvoorbeeld als je geschorst bent of je een toets niet mag herkansen of over iets heel anders waar jij bij betrokken bent. Stap dan naar de schooldirectie, leerlingenraad of leerlingenorganisatie LAKS. In het schoolreglement en examenreglement vind je de regels waar ook de school zich aan moet houden.

Neem contact op met een jongerenadviseur van het Jongeren Informatie Punt (JIP). Wil je weten wat jouw rechten op school zijn? Kom dan naar het gratis juridisch jongerenspreekuur van het JIP. Deze hulp is gratis en vertrouwelijk.

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wil je graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

lees voor
Mail

Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kun je zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

‘Als jongere nam ik natuurlijk niet alles van m’n ouders aan’

Abdulsamad (23) ,,Ik kon geen bijbaan vinden, kreeg schulden en had daardoor ook geen zin meer om naar school te gaan. Ik had na de middelbare school verschillende opleidingen gedaan,...

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar.