lees voor

Welke school of stage kies ik?

Na de basisschool ga je naar het voortgezet onderwijs. Je gaat dan naar het praktijkonderwijs, vmbo, havo of vwo. De eerste twee of drie jaar bestaan uit een basisvorming. Iedereen krijgt dan dezelfde lessen. Daarna kies je voor een richting of profiel op vmbo-, havo- of vwo-niveau, wat het beginpunt is van een studiekeuze maken. Denk goed na over het profiel dat je kiest. Dit heeft invloed op je vervolgopleiding en het werk dat je later wilt gaan doen.

Maatschappelijke stage

Al op het voortgezet onderwijs kun je soms stagelopen. Dit heet een maatschappelijke stage en dat is best wel een beetje spannend. Je doet dan meestal 30 uur vrijwilligerswerk zoals computerles geven aan senioren, filmpjes maken voor de website van het buurtcentrum of tweedehands rolstoelen opknappen. Het doel hiervan is om kennis te maken met de maatschappij en daar een vrijwillige bijdrage aan te leveren.

Studiekeuze maken

Na het voortgezet onderwijs ga je naar het mbo, hbo of universiteit (wo). Bereid je keuze goed voor door open dagen te bezoeken en op internet te kijken wat de opleiding inhoudt en wat je met de opleiding kunt gaan doen. Kies een opleiding die bij je past!

Een studiekeuze maken is nooit eenvoudig. Juist als je niet weet wat je later wilt doen is het belangrijk om toch iets te kiezen. In het ergste geval kies je een studie die je niet leuk vindt, maar leer je jezelf wel beter kennen. Vaak kom je er dan alsnog achter wat je later wilt gaan doen!

Welke studiekeuze past bij mij?

Weet jij wat je wil gaan studeren of wat voor beroep je graag zou hebben? Of heb je juist nog geen idee? Ga eens in gesprek met een jongerenadviseur van het JIP. Of kom via het Servicepunt XL in contact met de jongerenwerker uit jouw wijk. Hoe meer je over je idee├źn kunt praten en hoe meer je kunt vragen over je studie- of beroepskeuze, hoe beter.

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wil je graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

lees voor
Mail

Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kun je zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar.