lees voor

Ik zoek mantelzorgondersteuning

Zorg je voor iemand? Bijvoorbeeld voor je partner, een familielid, vriend, vriendin of buren? Dan ben je mantelzorger. Mantelzorg is meestal langdurig en kan intensief zijn en druk opleveren. Mantelzorgondersteuning kan dan gewenst zijn.

Taken mantelzorger

Mantelzorg is alle hulp die je aan iemand uit je directe sociale omgeving geeft. Vaak word je als mantelzorger beschouwd wanneer je minstens 8 uur in de week voor een periode van 3 maanden hulp biedt. De hulp die een mantelzorger geeft bestaat uit verzorging, maar kan ook hulp bij noodzakelijke dagelijkse activiteiten zijn. Bijvoorbeeld het voeren van het huishouden of verpleegkundige handelingen. Zoals insuline-injecties geven aan een diabetespatiënt. Door deze hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en meedoen aan de samenleving. Mantelzorg gaat verder dan vrijwilligerswerk of de hulp die huisgenoten aan elkaar geven.

Waarom een mantelzorger ontlasten?

Als mantelzorger kun je niet zomaar stoppen met de hulp. Je bent betrokken bij de ander en je hebt het gevoel dat als jij niet helpt, er direct een probleem ontstaat. Dat geeft een zekere druk. Als de aandacht uitgaat naar hulp bieden aan de ander komt het vaak voor dat de persoon die helpt, niet meer aan zichzelf toekomt. Dat kan grote invloed hebben op zijn of haar welzijn en gezondheid. Het komt ook voor dat je geen tijd meer hebt om andere mensen te zien. Hierdoor kunnen mantelzorgers zich eenzaam of geïsoleerd voelen. Mantelzorgondersteuning is belangrijk om dit tegen te gaan.

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorg is inmiddels een bekend verschijnsel waarvoor veel aandacht is vanuit gemeenten en de rijksoverheid. Voor mantelzorgers bestaan allerlei initiatieven om de zorg die zij geven, voor zichzelf wat draaglijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan ontmoetingsavonden waarin ervaringen worden uitgewisseld. Of aan korte vakanties waarin de zorg tijdelijk wordt overgenomen. Ook zijn er goede voorbeelden bekend van mantelzorgers die mantelzorgondersteuning krijgen van een vrijwilliger in de thuissituatie. Hij of zij kan bijvoorbeeld eenmaal per week zorg en aandacht bieden of toezicht houden. Zo heeft de mantelzorger even tijd voor zichzelf. Voor gewone dingen als een kappersbezoek, schilderles of om koffie te kunnen drinken met een vriend of vriendin.

Heb je vragen als mantelzorger? Kom langs!

Bij het Servicepunt XL kun je terecht met al je vragen over mantelzorg. Of het nu over vergoedingen gaat, over jouw gezondheid, of om vrijwillige mantelzorgondersteuning thuis. Bel ons of bezoek het Servicepunt XL bij jou in de buurt. Onze hulp is gratis en vertrouwelijk en je kunt zonder afspraak terecht. Wil je naar het Servicepunt XL toekomen maar kan dat niet? De cliëntondersteuner kan ook naar jou toe komen.

Haags Ontmoeten voor mantelzorgers

Haags Ontmoeten is een plek in de wijk waar alle zelfstandig wonende ouderen en hun mantelzorgers vrij binnen kunnen lopen. Het is een plek om te ontmoeten, ervaringen te delen en te ontspannen. Als mantelzorger kun je bijvoorbeeld praten met andere mantelzorgers, informatie krijgen over voorzieningen voor ouderen of aandacht krijgen voor de problemen die u ervaart.

U vindt Haags Ontmoeten in elk stadsdeel van Den Haag en u kunt er zó binnenlopen! Klik hier voor meer informatie over Haags Ontmoeten.

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wil je graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag 9:00-17:00
Vrijdag 9:00-13:00

lees voor
Mail

Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kun je zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar.