lees voor

Ik zoek hulp bij mantelzorg

Zorgt u voor iemand? Bijvoorbeeld voor uw partner, een familielid, een vriend, vriendin of buren? Dan bent u mantelzorger. Mantelzorg is meestal langdurig en kan intensief zijn. De hulp die u geeft bestaat uit verzorging. Ook kan het hulp zijn bij noodzakelijke dagelijkse activiteiten, zoals het huishouden of verpleegkundige handelingen. Bijvoorbeeld insuline-injecties geven aan een diabetespatiënt. Door deze hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en meedoen aan de samenleving. Is dat niet waar welzijn voor ouderen om draait?

Overbelaste mantelzorger? Vergeet uzelf niet!

Als mantelzorger staat ‘welzijn voor ouderen’ vaak bovenaan uw lijst. U kunt dan ook niet zomaar stoppen met de hulp. U bent betrokken bij de ander en u hebt het gevoel dat als u niet helpt, er direct een probleem ontstaat. Dat geeft een zekere druk. De persoon die helpt, komt vaak minder of helemaal niet meer aan zichzelf toe. De aandacht gaat namelijk alleen maar uit naar het bieden van hulp aan de ander. Dat kan grote invloed hebben op uw welzijn en gezondheid. Het komt ook voor dat u geen tijd meer heeft om andere mensen te zien. Daardoor kunt u zich eenzaam of geïsoleerd gaan voelen. Met als gevolg een overbelaste mantelzorger.

Wanneer ben je mantelzorger?

Vaak wordt u als mantelzorger beschouwd wanneer u minstens 8 uur in de week voor een periode van 3 maanden hulp biedt. Mantelzorg is alle hulp die u aan iemand uit uw directe sociale omgeving geeft.

Voor mantelzorgers bestaan allerlei mogelijkheden om de zorg die zij geven, voor zichzelf wat draaglijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan ontmoetingsavonden voor mantelzorgers waarin ervaringen worden uitgewisseld. Aan Alzheimercafe’s waar mantelzorgers en/of hun dementerende partner welkom zijn. Of aan korte vakanties waarin de zorg tijdelijk wordt overgenomen. Zo kan je je als mantelzorger ontlasten van de zware zorgtaak.

Ook zijn er goede voorbeelden bekend van mantelzorgers die in de thuissituatie ondersteuning krijgen van een vrijwilliger. Hij of zij kan bijvoorbeeld eenmaal per week zorg en aandacht bieden of toezicht houden. Zo heeft de mantelzorger even tijd voor zichzelf. Voor gewone dingen als naar de kapper of naar schilderles toe kunnen gaan. Of om koffie te kunnen drinken met een vriend of vriendin.

Kom bij ons langs met uw vragen over mantelzorg

Bij het Servicepunt XL kunt u terecht met al uw vragen over mantelzorg en welzijn voor ouderen. Of het nu over vergoedingen gaat, over uw gezondheid of om vrijwillige ondersteuning thuis. Bel ons of bezoek het Servicepunt XL bij u in de buurt. Onze hulp is gratis en vertrouwelijk en u kunt zonder afspraak terecht. Wilt u naar het Servicepunt XL toekomen maar kan dat niet? Wij kunnen ook naar u toekomen.

Haags Ontmoeten voor mantelzorgers

Haags Ontmoeten is een plek in de wijk waar alle zelfstandig wonende ouderen en hun mantelzorgers vrij binnen kunnen lopen. Het is een plek om te ontmoeten, ervaringen te delen en te ontspannen. Als mantelzorger kunt u bijvoorbeeld praten met andere mantelzorgers. Ook kunt u informatie krijgen over voorzieningen voor ouderen of aandacht krijgen voor de problemen die u ervaart.

U vindt Haags Ontmoeten in elk stadsdeel van Den Haag en u kunt er zó binnenlopen! Klik hier voor meer informatie.

Vind alle hulp en een compleet dienstenaanbod voor senioren op de website Haagse Senioren

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wilt u graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag 9:00-17:00
Vrijdag 9:00-13:00

lees voor
Mail

Wilt u een vraag stellen of vindt u het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kunt u zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar.