lees voor

Ik zorg voor iemand

Zorgt u voor iemand? Bijvoorbeeld voor uw partner, een familielid, een vriend, vriendin of met buren? Dan bent u mantelzorger. Mantelzorg is meestal langdurig en kan intensief zijn. De hulp die u geeft bestaat uit verzorging. Maar kan ook hulp bij noodzakelijke dagelijkse activiteiten zijn. Zoals het huishouden voeren of verpleegkundige handelingen doen. Bijvoorbeeld insuline-injecties geven aan een diabetespatiënt. Door deze hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en meedoen aan de samenleving. De hulp gaat verder dan vrijwilligerswerk of de hulp die huisgenoten aan elkaar geven.

Druk

Als mantelzorger kunt u niet zomaar stoppen met de hulp. U bent betrokken bij de ander en u hebt het gevoel dat als u niet helpt, er direct een probleem ontstaat. Dat geeft een zekere druk. Als de aandacht uitgaat naar het hulp bieden aan de ander dan komt het vaak voor dat de persoon die helpt, minder of helemaal niet meer aan zichzelf toekomt. Dat kan grote invloed hebben op uw welzijn en gezondheid. Het komt ook voor dat u geen tijd meer heeft om andere mensen te zien, waardoor u zich eenzaam of geïsoleerd kunt voelen.

Ondersteuning bij mantelzorg

Mantelzorg is inmiddels een bekend verschijnsel waarvoor veel aandacht is vanuit gemeenten en vanuit de rijksoverheid. Voor mantelzorgers bestaan allerlei mogelijkheden om de zorg die zij geven, voor zichzelf wat draaglijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan ontmoetingsavonden voor mantelzorgers waarin ervaringen worden uitgewisseld. Aan Alzheimercafe’s waarin mantelzorgers en/ of hun dementerende partner welkom zijn. Of aan korte vakanties waarin de zorg tijdelijk wordt overgenomen. Ook zijn er goede voorbeelden bekend van mantelzorgers die ondersteuning krijgen van een vrijwilliger in de thuissituatie. Deze kan bijvoorbeeld eenmaal per week zorg en aandacht bieden of toezicht houden zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. Voor gewone dingen als naar de kapper toe kunnen gaan, naar schilderles of om koffie te kunnen drinken met een vriend of vriendin.

Kom bij ons langs met uw vragen over mantelzorg

Bij het Servicepunt XL kunt u terecht met al je vragen over mantelzorg. Of het nu over vergoedingen gaat, over uw gezondheid, of om vrijwillige ondersteuning thuis. Bel ons of bezoek het Servicepunt XL bij u in de buurt. Onze hulp is gratis en vertrouwelijk en u kunt zonder afspraak terecht. Wilt u naar het Servicepunt XL toekomen maar kan dat niet? Wij kunnen ook naar u toe komen.

Haags Ontmoeten voor mantelzorgers

Haags Ontmoeten is een plek in de wijk waar alle zelfstandig wonende ouderen en hun mantelzorgers vrij binnen kunnen lopen. Het is een plek om te ontmoeten, ervaringen te delen en te ontspannen. Als mantelzorger kunt u bijvoorbeeld praten met andere mantelzorgers, informatie krijgen over voorzieningen voor ouderen of aandacht krijgen voor de problemen die u ervaart.

U vindt Haags Ontmoeten in elk stadsdeel van Den Haag en u kunt er zó binnenlopen!

Kijk hier voor meer informatie.

Vind alle hulp en een compleet dienstenaanbod voor senioren op de website Haagse Senioren

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wilt u graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag 9:00-17:00
Vrijdag 9:00-13:00

lees voor
Mail

Wilt u een vraag stellen of vindt u het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kunt u zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-13.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar. We werken anders omwille van het coronavirus. Voor meer informatie over onze nieuwe werkwijze klik hier