lees voor

Ik wil langer zelfstandig wonen

U bent senior en woont zelfstandig, alleen of met uw partner. U bent prima in staat om thuis te wonen en u geniet daar ook nog steeds van. Toch zijn er dingen waar u wat hulp bij zou kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij de administratie, klusjes in huis, maaltijden, vervoer of andere zorgtaken in de thuissituatie. Of misschien moet er een aanpassing gedaan worden in uw woning? Zo kunt u zonder zorgen langer zelfstandig wonen. Om u te ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen zijn er diverse mogelijkheden.

Ouderenconsulent

Heeft u vragen over langer zelfstandig wonen en wilt u de mogelijkheden en oplossingen daarvoor eens bespreken? Dan kunt u terecht bij de ouderenconsulent. De ouderenconsulent geeft onafhankelijk informatie, advies en ondersteuning. U kunt terecht bij de ouderenconsulent voor zaken als:

  • Administratieve zaken
  • Ondersteuning bij financiële problemen
  • Aanvragen van (thuis)zorg
  • Maaltijd- en boodschappendiensten
  • Vervoer en begeleiding
  • Oplossingen om langer zelfstandig te kunnen wonen
  • Aangaan, verbeteren en onderhouden van sociale contacten
  • Activiteiten en voorzieningen in de wijk, zoals Haags Ontmoeten
  • Beschikbare ondersteuning voor mantelzorgers (zoals de mantelzorgwaardering en de gratis parkeervergunning)

Kom in gesprek met de ouderenconsulent via het Servicepunt XL bij u in de buurt. Dat kan via de telefoon of email. U kunt ook bij ons langskomen. Wilt u met de ouderenconsulent praten maar kunt u niet zelf naar het wijkcentrum komen? De ouderenconsulent kan ook naar u toe komen. Spreek dit telefonisch met elkaar af.

Deze hulp is gratis en vertrouwelijk.

Wonen in een woongroep

In een woongroep of woongemeenschap woont en leeft u in een sociaal verband. U woont zelfstandig, maar er is in uw directe omgeving gemeenschappelijke ruimte om elkaar te ontmoeten. In Den Haag zijn er veel initiatieven voor groepswonen voor 50-plussers. Maar ook zijn er woongroepen in Den Haag voor alle leeftijden en voor mensen met een beperking.  Een woongroep voor senioren bestaat over het algemeen uit 20 huishoudens die een gemeenschappelijke ruimte delen en samen een zelfstandige vereniging vormen. Elke woongroep bepaalt de eigen statuten en cultuur.

De gemeente Den Haag stimuleert groepswooninitiatieven voor senioren en mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Meer weten over wonen in een woongroep in Den Haag? Kom in gesprek met de ouderenconsulent via het Servicepunt XL bij u in de buurt. Dat kan via de telefoon of email. U kunt ook bij ons langskomen. Wilt u met de ouderenconsulent praten maar kunt u niet zelf naar het wijkcentrum komen?  De ouderenconsulent kan ook naar u toe komen.

Deze hulp is gratis en vertrouwelijk.

Telefooncirkel voor ouderen

Binnen de Telefooncirkel bellen deelnemers elkaar in een vaste volgorde. De Telefooncirkel zorgt voor wat extra aanspraak. En neemt u niet op? Dan komt een vrijwilliger even langs om te horen of het goed gaat.

Deze Telefooncirkel voor ouderen wordt iedere ochtend gestart door een vrijwilliger, de laatste deelnemer belt deze vrijwilliger weer om de cirkel rond te maken. De Telefooncirkel is er voor oudere wijkbewoners die alleen wonen of moeilijk de deur uit komen.

In Den Haag zijn er telefooncirkels in Mariahoeve, Bezuidenhout, Morgenstond, Transvaal, Zeeheldenkwartier, Laak, Loosduinen, Centrum en Scheveningen.

Aanmelden voor een telefooncirkel voor ouderen in uw wijk? Neem contact op met het dichtstbijzijnde Servicepunt XL bij u in de buurt.

Zelfstandig wonen met zorg dichtbij

In een seniorenwoning woont u zelfstandig met zorg in de buurt. Om een woning te huren in of nabij een seniorencomplex heeft u geen zorgindicatie nodig. U huurt uw woning van een woningcorporatie. Zorg en ondersteuning wordt geboden door een thuiszorgorganisatie of door het een woonzorgcentrum waar u een woning huurt.

Bent u op zoek naar een woongemeenschap waar u woont en leeft u in een sociaal verband? Neem contact op met een ouderenconsulent via het Servicepunt XL bij u in de buurt. Dat kan via de telefoon of email. U kunt ook bij ons langskomen. Wilt u met een ouderenconsulent praten maar kunt u niet zelf naar het wijkcentrum komen?  De ouderenconsulent kan ook naar u toe komen.

Deze hulp is gratis en vertrouwelijk.

Vind alle hulp en een compleet dienstenaanbod voor senioren op de website Haagse Senioren.

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wilt u graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag 9:00-17:00
Vrijdag 9:00-13:00

lees voor
Mail

Wilt u een vraag stellen of vindt u het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kunt u zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

‘Tijdens een voorlichtingssessie over Wmo bedacht ik me dat ik zelf ook wel hulp kan gebruiken’

Mevrouw Teber (64): ,,Ik organiseer vrouwenontmoetingen waar ik met 25 tot 30 senioren babbel en thee drink. Maar dat niet alleen! Ouderenconsulent Serpil en andere hulpverleners komen geregeld langs. Ze...

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar.