Veilig vrijen en een SOA voorkomen
Ongeacht je geaardheid hetero, homo, lesbisch, biseksueel. Er komt een moment waarop jij en je partner er klaar voor zijn: seks. Hoe pak je dat veilig aan? Onveilige seks kan zonder dat je het weet leiden tot een geslachtsziekte. Ook wel een ‘SOA’ (Seksueel Overdraagbare Aandoening) genoemd. SOA’s kun je krijgen via sperma, vaginaal vocht, bloed en contact van slijmvliezen. Een SOA geeft niet altijd merkbare klachten maar kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Nu en later.
Hoe voorkom je een SOA?
Als je seks gaat hebben kan het gebeuren dat je zo betoverd raakt dat je vergeet, of vermijdt te vragen aan je sekspartner, of het wel veilig is. En meestal kan diegene dat niet met 100 procent zekerheid zeggen. Wat de ander doet of deed, daarover heb je geen controle. Maar, je kunt wel voor jezelf maatregelen nemen voor veilige seks. Zorg dat je condooms op zak hebt. Of maak het gebruik van condooms, anale condooms of beflapjes bespreekbaar met jouw sekspartner. Door dat soort voorbehoedsmiddelen te gebruiken kan je een SOA voorkomen.
Nog beter: doe beiden een SOA test voordat je onveilige seks gaat hebben. Hiermee heb je meer zekerheid. Het is daarnaast nog steeds slim om een condoom te gebruiken, ook als je een SOA test hebt gedaan. Zo heb je altijd veilige seks.
Waarom is veilige seks belangrijk?
Veilige seks zorgt ervoor dat jij je achteraf geen zorgen hoeft te maken dat je iets hebt opgelopen. Of dat je je partner onbedoeld een SOA hebt gegeven, omdat je zelf niet wist dat je iets had. Ook kun je met veilige seks een zwangerschap voorkomen.
Ik heb vragen over SOA’s
Heb je vragen over SOA’s, voorbehoedsmiddelen of zwangerschap? Kom naar het Sense-spreekuur van het Jongeren Informatie Punt (JIP). De hulp van het JIP is gratis en vertrouwelijk.
Ik wil met iemand praten
Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.