lees voor

Veilig vrijen en een SOA voorkomen

Hoe voorkom ik een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) of zwangerschap?

Ongeacht je geaardheid -hetero, homo, lesbisch, biseksueel. Er komt een moment waarop jij en je partner er klaar voor zijn: seks. Hoe pak je dat veilig aan? Onveilig vrijen kan zonder dat je het weet leiden tot een geslachtsziekte. Ook wel een ‘SOA’ (Seksueel Overdraagbare Aandoening) genoemd. SOA’s kun je krijgen via sperma, vaginaal vocht, bloed en contact van slijmvliezen. Een SOA geeft niet altijd merkbare klachten maar kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Als je seks gaat hebben, kan het gebeuren dat je zo betoverd raakt dat je vergeet, of vermijdt te vragen aan je sekspartner of het wel veilig is. En meestal kan diegene dat niet met 100 procent zekerheid zeggen. Wat de ander doet of deed, daarover heb je geen controle. Maar je kunt wel voor jezelf maatregelen nemen. Zorg dat je condooms op zak hebt. Of maak het gebruik van condooms, anale condooms of beflapjes bespreekbaar met jouw sekspartner. Veilig vrijen zorgt ervoor dat jij je achteraf geen zorgen hoeft te maken dat je iets hebt opgelopen. Ook kun je met veilig vrijen een zwangerschap voorkomen.

Heb je vragen over SOA’s, voorbehoedsmiddelen of zwangerschap? Kom naar het Sense-spreekuur  van het Jongeren Informatie Punt (JIP). De hulp van het JIP is gratis en vertrouwelijk.

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wil je graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

lees voor
Mail

Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kun je zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar. We werken anders omwille van het coronavirus. Lees meer over onze nieuwe werkwijze.