lees voor

Ik wil leren en werken

Wil je wel een opleiding volgen, maar wil je niet de hele week in de schoolbanken zitten? Een leerwerkplek biedt uitkomst! Hierbij ga je gelijk aan de slag bij een werkgever, maar ga je ook één of meerdere dagen naar school toe. Zo combineer je dus het beste van beide werelden.

Werken en leren mbo

Wil je een mbo-opleiding volgen? Veel scholen bieden BBL-opleidingen aan, waarmee je één of twee dagdelen naar school gaat en de andere dagen werkt. Op school leer je de theorie, op je werk leer je de praktijk. Het voordeel is dat je gelijk een salaris krijgt, waardoor je bijvoorbeeld eerder een huis kan kopen of huren. Een overzicht van minimumlonen voor BBL vind je op de website van de Rijksoverheid.

Let op: niet elke opleiding is in BBL-variant beschikbaar. Werken en leren in de zorg is bijvoorbeeld een goede combinatie, omdat je op je werk veel praktijk kan opdoen. Voor sectoren als ICT en techniek zal je eerst veel theoretische kennis op moeten doen voordat je het in de praktijk kan brengen.

Werken en leren hbo

Ook op het hbo zijn er mogelijkheden voor een leerwerkplek. Hier spreken ze over een duale opleiding. Op het hbo leer je wel veel meer theorie ten opzichte van een BBL-opleiding op het mbo. Ook zijn er relatief gezien minder opleidingen om uit te kiezen.

Bij een duale hbo-opleiding ga je in het eerste jaar vaak ‘gewoon’ naar school. Vanaf het tweede jaar ga je vaak de helft van de tijd naar school en de andere helft van de tijd naar je leerwerkplek.

Een duale opleiding is een stuk zwaarder dan een voltijdopleiding. Je combineert namelijk een deeltijdopleiding met een fulltimebaan. Weet dus waar je aan begint.

JA voor een KANS

Ben jij tussen de 16 en 30 jaar, woon je in Den Haag en heb je zin om aan het werk te gaan? Bij JA voor een KANS maak je zelf een keus welke kant je op gaat en welke stappen je eerst wilt nemen. Zij helpen je een vak te leren en weer in het ritme komen! Klik op de link voor meer informatie over het werktraject JA voor een KANS.

Bekijk hier een overzicht van leerwerkbedrijven in de omgeving Den Haag.

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wil je graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

lees voor
Mail

Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kun je zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

‘Als jongere nam ik natuurlijk niet alles van m’n ouders aan’

Abdulsamad (23) ,,Ik kon geen bijbaan vinden, kreeg schulden en had daardoor ook geen zin meer om naar school te gaan. Ik had na de middelbare school verschillende opleidingen gedaan,...

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar.