Ik heb vragen over religie
Geloof jij? Kom je uit een gezin waar religie een rol speelt? Of juist helemaal niet? Geloof kan een grote houvast betekenen in het dagelijks leven van mensen. Maar het roept ook heel veel vragen op. Het brengt bepaalde levenskeuzes met zich mee. Misschien andere keuzes dan die iemand anders in jouw schoenen zou maken.
Jongeren, maar ook volwassenen, kunnen bij het ontdekken en bij het beleven van hun geloof twijfel of strijd ervaren. Waar geloof ik in? Doe ik het goed? Voldoe ik aan de verwachtingen van mijzelf, of de geloofsgroep waar ik in zit? Heb ik gevonden wat ik zoek?
Wat is geloven in god?
Veel mensen geloven dat er meer is in het leven. Een bovennatuurlijke kracht of wezen dat ons heeft geschapen. Er zijn talloze geloven waarin je kan geloven, zoals het Christendom of de Islam. Veel gelovigen gaan naar een gebedshuis, maar dat hoeft uiteraard niet.
Waarom geloof je in god?
Veel mensen willen graag verantwoording afleggen voor hun leven. Daarom bidden ze graag tot god. Hierdoor voelen mensen een groter gevoel van controle over hun leven. Daarnaast is het een manier om de wereld te leren begrijpen. Een boek als de Bijbel of de Koran kan je wijze levenslessen leren. Ook is het voor veel mensen een manier om verbondenheid te voelen met hun medegelovigen of de wereld.
Wat is het ware geloof?
Er zijn duizenden geloven in de wereld en iedereen heeft een eigen reden om in een god te geloven. In god geloven doe je puur voor jezelf en is juist iets moois, maar is ook jouw persoonlijke levensovertuiging. Andere mensen geloven weer in iets anders, of denken dat god niet bestaat. Er is dus geen sprake van het ware geloof.
Wat betekent geloof voor mij?
Het geloof heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor de ene persoon betekent het geloof enorm veel en vormt het een belangrijk onderdeel van hun leven. Er zijn ook veel mensen waar geloof een kleine rol van betekenis speelt. Ze geloven dat er meer is in het universum, maar zijn er niet dagelijks mee bezig.
Twijfel je, of heb je vragen die je eens wilt bespreken? En kun je daar niet met je ouders, familie of vrienden over praten? Praat er eens over met iemand van het Jongeren Informatie Punt (JIP). De Jongerenadviseurs van het JIP zijn onafhankelijk en de hulp die zij bieden is gratis en vertrouwelijk.
Ik wil met iemand praten
Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.