lees voor

Ik heb schulden

Schulden

Het kan iedereen overkomen. Je kunt een rekening niet op tijd betalen. Je hebt teveel uitgegeven of moet onverwacht geld (terug)betalen. Denk aan telefoonkosten, teveel ontvangen toeslag of studiefinanciering of je hebt je OV-studentenkaart niet op tijd stopgezet. Wat kun je dan het beste doen?

Doen

Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Neem direct contact op met de organisatie waarvan jij de rekening niet kunt betalen (schuldeiser) en reageer altijd op brieven die je ontvangt. Als de schuldeiser de indruk heeft dat je het probleem wil oplossen, is de kans groot dat hij begrip toont en met je meedenkt, zodat je samen tot een oplossing komt. Dat werkt natuurlijk niet als je pas na een jaar iets van je laat horen.

Niet doen

Niets doen kost je geld. Als je niet betaalt, moet je kosten betalen en wordt je rekening dus steeds hoger. Je ontvangt herinneringen om de rekening en kosten alsnog te betalen. Doe je dit niet? Dan schakelt de organisatie een incassobureau en gerechtsdeurwaarder in. Dit is duur en dat moet jij betalen. Zo ontstaat er al snel een schuld die niet vanzelf verdwijnt en waar je moeilijk uitkomt. De cijfers van het Nibud laten zien dat jongeren steeds vaker schuld hebben; in 2015 had één op de vijf MBO-studenten een schuld van gemiddeld € 3681,-.

Het is nooit te laat

Kijk hieronder verder op deze pagina welke Hulpbronnen er zijn.

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wil je graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

lees voor
Mail

Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kun je zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

‘Als jongere nam ik natuurlijk niet alles van m’n ouders aan’

Abdulsamad (23) ,,Ik kon geen bijbaan vinden, kreeg schulden en had daardoor ook geen zin meer om naar school te gaan. Ik had na de middelbare school verschillende opleidingen gedaan,...

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar. We werken anders omwille van het coronavirus. Lees meer over onze nieuwe werkwijze.