Ik heb schulden
Het kan iedereen overkomen. Je kan een rekening niet op tijd betalen. Je hebt te veel uitgegeven of moet onverwacht geld (terug)betalen. Denk aan telefoonkosten, te veel ontvangen toeslag of studiefinanciering of je hebt je Ov-studentenkaart niet op tijd stopgezet. Wat kun je dan het beste doen?
Wat kun je het beste doen bij schulden?
Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Neem direct contact op met de organisatie waarvan jij de rekening niet kunt betalen (schuldeiser) en reageer altijd op brieven die je ontvangt. Als de schuldeiser de indruk heeft dat je het probleem wil oplossen, is de kans groot dat hij begrip toont en met je meedenkt, zodat je samen tot een oplossing komt. Dat werkt natuurlijk niet als je pas na een jaar iets van je laat horen.
Wat kun je het beste niet doen bij schulden?
Niets doen kost je geld. Als je niet betaalt, moet je kosten betalen en wordt je rekening dus steeds hoger. Je ontvangt herinneringen om de rekening en kosten alsnog te betalen. Doe je dit niet? Dan schakelt de organisatie een incassobureau en gerechtsdeurwaarder in. Dit is duur en dat moet jij betalen. Zo ontstaat er al snel een schuld die niet vanzelf verdwijnt en waar je moeilijk uitkomt. Je kan vaak je schulden oplossen zonder schuldsanering.
De cijfers van het Nibud laten zien dat jongeren steeds vaker schuld hebben; in 2015 had één op de vijf MBO-studenten een schuld van gemiddeld € 3681,-.
Schulden afkopen
Soms is het mogelijk om je schulden af te kopen. Je treft dan een regeling met de schuldeiser. Stel dat je een schuld van 5000 euro hebt en je opeens een erfenis krijgt van 3000 euro. Het kan voor de schuldeiser dan interessanter zijn om de 3000 euro in één keer te accepteren, dan twee jaar lang maandelijkse betalingen te ontvangen.
Heb je vragen over schulden afkopen? Servicepunt XL verwijst je graag naar de juiste instantie.
Geld lenen voor schulden
Over het algemeen is het altijd een slecht idee om geld te lenen om je schulden af te betalen. Je gaat dan nóg meer schulden aan, wat het probleem verergert. Soms het kan juist wél een goed idee zijn. Stel dat je een lening bij Wehkamp hebt met 14% rente. Dan kan het een slimmer idee zijn om bij de bank tegen een lager rentepercentage geld te lenen.
Wij adviseren overigens geen van beide, aangezien wij geen financieel adviseur zijn. Wil je goed financieel advies? Servicepunt XL verwijst je graag naar iemand die je kan helpen met je schulden!
Schulden verjaren na verloop van tijd
Heb je een schuld, maar laat de schuldeiser al lang niks van zich horen? Dan kan het zijn dat je schuld verjaard is. Schulden verjaren namelijk na verloop van tijd. Je hoeft de schuld dan niet meer terug te betalen. Kijk op de website van geld.nl voor meer informatie.
Het is nooit te laat
Kijk hieronder verder op deze pagina welke Hulpbronnen er zijn.
Hulpbronnen
-
Bekijk hier 5 stappen die je verder helpen
-
Ga naar het JIP
Ik wil met iemand praten
Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.