Eindelijk vond Ibrahim (24) weer wat vertrouwen terug. Daar ging wel wat aan vooraf. Ibrahim kwam vijf jaar geleden als vluchteling naar Nederland. Hij komt uit Syrië. Daar was hij eigenaar van een mobiele telefoonshop, waar ze regelmatig rookten. Ze werden betrapt en bedreigd. Ze wilden Ibrahim zelfs onthoofden.

‘Ik had als vluchteling zoveel hulpvragen, ik had helemaal niets meer’

Leven 26 nov 2019

Ibrahim: ,,Na een lange reis als vluchteling naar Nederland, verliep niet alles even soepel. Op een bepaald moment kwam ik zelfs op het punt dat ik terug wilde. Ik werd op straat gezet, vanuit een woning die illegaal werd verhuurd. Daar wist ik niets vanaf. Opnieuw werd mijn vertrouwen beschaamd. In een klap had ik niets meer. Geen ene euro. Ik dacht: ik sterf liever daar met mijn familie, dan hier op straat alleen.”

In Syrië kon ik tijdelijk bij mijn zus schuilen, maar in Nederland heb ik een tijd op straat geleefd

,,In Syrië kon ik tijdelijk bij mijn zus schuilen, maar in Nederland heb ik een tijd op straat geleefd. Toen ik eindelijk weer een woning had, waren nog niet al mijn problemen opgelost. Ik had nog zoveel hulpvragen. De trajecten duurden lang en ik was al op zoveel plekken geweest. Omdat ik helemaal niets had, had ik haast. Door een fout raakte ik ook nog eens mijn uitkering kwijt.

Eenmaal bij de balie vroeg ik direct: ‘Waar helpen jullie mee?’ ‘Met alles’, antwoordden ze

Ik sprak maar een heel klein beetje Nederlands en begreep niet hoe de verschillende instanties werken. In mijn nieuwe woonwijk, Mariahoeve, zag ik plotseling wat gekleurde teksten op een raam. Ik herkende de woorden ‘hulp’ en ‘nodig’. Een vrouw voor mij ging naar binnen en ik dacht: waarom niet, ik ga ook. Eenmaal bij de balie vroeg ik direct: Waar helpen jullie mee? ‘Met alles’, was het antwoord van Tin-Nio, cliëntondersteuner.

Die fout werd bij Servicepunt XL ontdekt en rechtgezet

Ik vertelde mijn verhaal. ‘Heb je geld?’, vroeg ze. Ik had helemaal niets. Op dat moment zorgde ze er via een aanvraag bij Stek Den Haag voor dat ik direct wat noodgeld kreeg. Zo kon ik even vooruit. Voor ik het wist, kreeg ik ook mijn uitkering terug. Er was een miscommunicatie ontstaan. Ze dachten dat ik samenwoonde met een partner, maar dat is gewoon een vriend. Die fout werd bij het Servicepunt XL ontdekt en rechtgezet.

Drie dames zorgden ervoor dat ik weer vertrouwen in het leven kreeg

Als ik terugkijk op de vijf jaar hier in Nederland, dan kan ik zeggen dat drie dames ervoor zorgden dat ik weer vertrouwen in het leven kreeg. Via Servicepunt XL Laak Kwartier (Mooi) kwam ik terecht bij een dame van het Jit. Zij koppelde mij aan een mevrouw van het Leger des Heils. Via haar kreeg ik de urgentie voor een woning. En Tin-nio van Servicepunt XL Mariahoeve regelde de huursubsidie waar ik recht op had. Ik vertrouwde ze alle drie, want ik had geen keuze. Ze bleken het beste met mij voor te hebben. Zij zorgden samen voor een woning en een uitkering. Nu alleen die baan nog. Ik ben druk op zoek, want ik wil zo graag aan de slag!

Zelfs als je geen enkele taal zou spreken zijn ze nog in staat om je te helpen

Het klopt dat ze je bij het Servicepunt XL met alles willen helpen. Zelfs als je geen enkele taal zou spreken zijn ze nog in staat om je te helpen. Ze doen hun uiterste best om je te begrijpen. Ook toen ik een huisarts nodig had voor mijn vinger, liep ik naar binnen om te vragen waar ik die kon vinden. Eigenlijk voor van alles. Het lijkt alsof ze alles voor elkaar krijgen; ze hebben een goede naam. Misschien moet ik die ook maar eens gebruiken bij het bellen. Dan zeg ik: Hallo, met Ibrahim van Servicepunt XL. Haha.”

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wil je graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag 9:00-17:00
Vrijdag 9:00-13:00

lees voor
Mail

Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kun je zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar.