‘Geweldig dat ze weer even naar buiten kon’

Leven 31 aug 2021

Den Haag is scootmobielen-hoofdstad van Nederland

Nieuws AD – Den Haag is de scootmobielen-hoofdstad van het land met zelfs een gratis en heel populaire uitleenservice. Omdat het brengen en halen van leen-scootmobielen naar gebruikers veel vrijwilligers vraagt en die er niet zijn, wordt binnenkort begonnen met een onbemande scootmobielenpool. ,,Ik voel de wind weer in mijn haren als ik op de scootmobiel zit.”

Mensen met een hernia, hersenbloeding, gescheurde kruisbanden, depressie of een reeks van lichamelijke ongemakken. Sanne Smit, coördinator van de Scootmobiel Pool in Den Haag, ziet ze allemaal het populaire vervoermiddel reserveren bij de welzijnsorganisatie waar ze werkt. Gratis rijden en met breng- en haalservice. Voor een aantal mensen de enige manier om het binnen zitten te onderbreken. ,,Een van de eerste gebruikers was een mevrouw die het leven slecht zag zitten. Dat ze met de scootmobiel weer even naar buiten kon en de wind weer voelde in haar haar was een geweldige ervaring.”

De scootmobielenpool in Den Haag is razendpopulair. In de stad met ruim 500.000 inwoners zoeven er 7000 rond. In Rotterdam, met 645.000 inwoners, zijn dat er 5000 en in Amsterdam met meer dan 800.000 zijn dat er volgens de laatste cijfers van 2019 eveneens tegen de 5000 scootmobielen. In de Schilderswijk en Transvaal rijdt het hoogste percentage scootmobielen verstrekt door de gemeente via de Wmo. Maar in Moerwijk en Loosduinen wonen ook veel potentiële scootmobielgebruikers.

Daarom wordt nu gekeken of juist daar onbemande pools kunnen worden ingericht. Wegens tekort aan vrijwilligers voor de breng- en haalservice is het de bedoeling dat gebruikers zelf zorgen dat de scootmobiel wordt gehaald en teruggebracht bij een projectleider naar wie nu wordt gezocht bij de gemeente. Anders dus dan bij de bemande pools, zoals die al in Haagse Hout (zes leen-scootmobielen) en Centrum (ook zes leen-scootmobielen) bestaan en waar wel vrijwilligers de vervoermiddelen naar gebruikers brengen.

Auto weg moeten doen

Thuy Dao maakt er ‘dankbaar’ gebruik van. ,,Ik heb twee jaar geleden mijn kruisband gescheurd met voetbal en ben al drie keer geopereerd, maar ik kan nog steeds geen 100 meter lopen. Ik heb mijn auto weg moeten doen en mijn aanvraag voor een scootmobiel bij de gemeente is nog niet gehonoreerd”, vertelt hij bij wijkcentrum De Burcht in de Schilderswijk waar hij zijn scootmobiel reserveert om mee naar het ziekenhuis te gaan voor controles en naar het revalidatiecentrum aan de andere kant van de stad.

Dao ontdekte de service bij toeval. ,,Ik liep op mijn krukken door de straat en zag iemand op een scootmobiel rijden met een grote sticker: ‘Scootmobiel pool, gratis uitleen’ en de naam van de welzijnsorganisatie. Ik heb direct een foto gemaakt en gebeld. Nu maak ik er vier keer in de week gebruik van. Als er eentje is, want ze zijn populair.”

Stallen en opladen

Sanne Smit gaat als coördinator bij iedereen thuis de situatie bekijken vooral om te zien of de scootmobiel kan worden gestald en opgeladen. Ook geeft zij rijles op de scootmobiel en let zij op of iemand door medicijnen niet versuft is of onvoldoende zicht heeft.  ,Ze zijn streng”, zegt Dao lachend over de rij-instructies die hij heeft gekregen voor gebruik van de leen-scootmobiel. ,,Ik ben nu een ervaren rijder en wordt echt heel goed begeleid. Als mijn knie het ooit weer doet wil ik als vrijwilliger hierbij helpen.”

Zorgen om weinig bewegen

De gemeente voegt een disclaimer toe aan het gebruik van scootmobielen. ,,Juist vanwege de invaliderende werking en om te voorkomen dat mensen te weinig bewegen, kijken we vanuit de Wmo heel goed of een scootmobiel de passende oplossing is”, zegt zorgwethouder Kavita Parbhudayal.

Wilt u ook gebruiken maken van de scootmobielpool, klik dan hier

Lees heel het artikel AD

 

 

Ik wil met iemand praten

lees voor
Bel

Wil je graag bellen met ons? Bel naar 070 - 205 22 22.

lees voor
Chat

Niet bellen of langskomen, toch praten? Open de chat.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag 9:00-17:00
Vrijdag 9:00-13:00

lees voor
Mail

Wil je een vraag stellen of vind je het fijn om een afspraak te maken op een vaste dag of tijd? Vul het contactformulier in.

lees voor
Bezoek

Om persoonlijk met iemand te spreken op het Servicepunt XL of om een vraag te stellen kun je zonder afspraak bij ons langskomen. Vind hier het Servicepunt XL bij je in de buurt. Je bent welkom.

Heeft u een (hulp)vraag? Start de chat of bel met een van onze Servicepunten XL

U kunt bij ons terecht via de chat van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-15.00 uur. Onze Servicepunten XL zijn telefonisch bereikbaar.